10 tips til deg som er redd for å fly.

Råd mot flyskrekk

flyskrekk / Av Mona Øverland Nice

Det antas at ca. 1 av 6 har flyskrekk i varierende grad.
Flyskrekk regnes som en spesifikk fobi og kan deles i to hovedkategorier. Teknisk fobi og klaustrofobi.  Det er fullt mulig å overvinne flyskrekk uansett årsak og det ønsker jeg å formidle. Her er noen tips som kan være til nytte.

10 tips til deg som er engstelig for å fly.

 1. Møt opp på flyplassen i god tid. 
  Sørg for å ha god tid slik at du unngår unødvendig stress.  Mange flyredde sover dårlig natten før en flytur, men prøv å være så opplagt som mulig.  Det å reise innebærer en viss form for stress, slik er det bare! Litt stress er bra, det gjør oss skjerpet og årvåkne, men blir stresset for høyt fungerer vi dårlig. Derfor er det viktig at du planlegger godt og har god tid.  Husk at stress utløser adrenalin som kan trigge angst.
 2. Forbered deg godt.
  Planlegg turen og vær forberedt på hva som skal skje. Det kan være en god idè og gjøre som profesjonelle idrettsutøvere som forbereder seg mentalt før viktige konkuranser. Du kan også ta en ”mental” flytur og gå gjennom de ulike fasene. Tenk igjennom hva som gjør deg engstelig og hva du skal gjøre visst du kommer i en situasjon der du blir redd.
  Lær deg noen gode mestringsteknikker.
 3. Pusten er din venn.
  Følelser er 8-9 ganger sterkere enn tanker og kunnskap. Du har kanskje erfart at du nødvendigvis ikke blir roligere av å høre om statistikk og hvor trygt det er å fly? Er frykten sterk nok, har fornuften liten sjanse.
  For at den rasjonelle hjernehalvdelen skal kobles inn igjen, er det viktig at du kan roe ned kroppen. Pusten er et av flere verktøy du kan bruke. Pusten påvirker vagusnerven som er den mest beroligende nerven i kroppen. Pass på så du ikke hyperventilerer. En god pusterytme er å telle til 5 på innpust og 5/6 på utpust. Pust med magen og unngå øvre brystpust. 
 4. Vær forsiktig med alkohol og koffeinholdige drikker.
  Hold deg hydrert og unngå for mye stimulerende midler som kaffe, te og cola. Alkohol forsterker ofte den sinnstilstanden du er i. Husk at 2 drinker i fly tilsvarer 3 drinker på bakken. Dessuten er det lettere å tenke rasjonelt når du er klar i hodet.
 5. Velg en sitteplass på flyet som du er komfortabel med.
  Dersom du er redd for turbulens anbefaler vi at du velger et sete i den fremre delen av kabinen. Har du klaustrofobi kan det hjelpe å sitte ved midtgangen.  Spør gjerne gatemanager eller kabinpersonalet om hjelp visst du ikke får bestilt et sete du føler deg komfortabel med. Forklar at du er flyredd.
 6. Fokus.
  Ha riktig fokus, det du fokuserer på, det føler du.
  Hjernen vår oppfatter ikke ikke, så når du sier til deg selv: ”Nå må jeg ikke få panikk… ikke få angst…ikke bli svimmel…ikke bli kvalm…ikke bli redd, osv. så har du fokus på nettopp det du ikke vil! Si heller: ”jeg velger å være rolig, jeg velger å ta kontroll over meg selv, m.m. Tenk på en situasjon der du var rolig, trygg og sterk, og hent fram en resurssterk tilstand. Kjenn etter hvordan du har det når du er trygg og sterk.
 7. Når du går om bord i flyet.
  Vær åpen! Fortell kabinpersonalet om flyskrekken din, de blir glade for å kunne hjelpe. Kabinpersonalet er ansvarlig for din sikkerhet og komfort og ønsker at du skal få en behagelig og trygg flyreise. Informer også om hva du er redd for og hva du ønsker de skal gjøre for deg. Mange flyredde sier de ikke ønsker oppmerksomhet og syns det er flaut å si at de er redde. Gi beskjed visst du ikke vil ha for mye oppmerksomhet. Da passer de på deg på en diskrè måte.
 8. Ikke overtolk omgivelsene.
  Riktig tolkning av en hendelse er en hovednøkkel til å mestre flyangst. Mindre må overlates til fantasien. Det er fantasibildene som du produserer som er «farlig». Blir du bekymret av lyder og turbulens, og du kjenner at frykten kommer snikende, da er det på tide å ta en realitets sjekk. Spør deg selv: Kan det være min fantasi?
  Kontakt kabinbesetningen og få avkreftet bekymringen din.
 9. Turbulens og bevegelser.
  Selv om de aller fleste flyturer foregår uten turbulens, så er det svært mange som bekymrer seg for dette. Husk at luft er ikke ingenting, men et element i likhet med vann. På sjøen oppstår det bølger og i luften er der også bevegelse. Visst du opplever turbulens så anbefaler vi at du følger med bevegelsene i flyet. Tenk deg at du sitter bak på en motorsykkel, og sjåføren svinger til høyre, da er det viktig at du følger med i samme fartsretning og ikke lener deg i motsatt retning. Prøver du å ”rette opp flyet” er du dømt til å mislykkes. Alt du oppnår er en følelse av manglende kontroll og økt hjelpeløshet. Så la kroppen din følge med i flyets bevegelser. Unngå også å klamre deg fast i armlenene. Vær oppmerksom på kroppsspråket ditt. En avslappet kropp kan ikke være redd samtidig.
 10. Trygghetsstrategier.
  Unngå å bruke «Trygghetsstrategier» som å sjekke værmeldingen utallige ganger, det opprettholder angsten din.  Stol på at pilotene har kontroll på dette.
  Grensen mellom en trygghetsstrategi og en mestringsstrategi er ikke helt tydelig men vi kan si at en mestringsstrategi er noe du velger å gjøre, mens en trygghetsstrategi føles tvingende nødvendig.

Flere tips her.